MENING

Vi må lære av menn og tørre å stå i meningene våre i samme grad som de gjør, mener artikkelforfatter Hedda Aasland

Mann deg opp, kvinne! Ta ordet.

Dette er et debattinnlegg, som gir uttrykk for skribentens personlige meninger. Ønsker du å delta i debatten, send oss en mail på debatt@awmagazine.no

Publisert Sist oppdatert

Dagens debattklima trenger en grundig oppvask. 

Det har blitt skummelt og vanskelig å ytre seg. Vi kansellerer våre meningsmotstandere så vi slipper å forholde oss til ting vi er uenige i. Mange kjenner på at det er ukomfortabelt å ytre seg, og vi er redde for eventuelle konsekvenser av å si meningene våre.  Det er overhodet ikke slik det skal være. 

I AW vil vi det skal være takhøyde for å komme med meningene sine. Det skal være trygt å ytre seg hos oss, og vi ønsker et sunt debattklima, hvor vi diskuterer sak – ikke person. 

Flere kvinner må tørre å bruke stemmen sin

Menn uttaler seg dobbelt så mye i media i forhold til oss kvinner. Menn siteres også tre ganger mer.

Videre er det viktig for oss å løfte frem kvinnelige stemmer, nettopp fordi vi ser at vi ikke får – eller tar – nok plass til å uttale oss i mediene. 

Det finnes så enormt mange ressurssterke, intelligente kvinner der ute – hvorfor tør vi ikke ta større del i det offentlige ordskiftet? 

 Er vi for feige? Har vi ikke egne meninger? Eller er meningene våre ikke sterke nok til at vi gidder å bruke energi på å diskutere dem? 

 Jeg tror absolutt ingen av de alternativene er sanne. 

Mangfold i samfunnsdebatten

Ytringsfrihet er en helt grunnleggende menneskerettighet. Ikke bare det, det er også fundamentalt for et velfungerende demokrati at alle får delta i samfunnsdebatten. Vi trenger et mangfold stemmer som tør å ytre seg og som tør og starte samtaler.  Både menn og kvinner, fra alle samfunnslag og bakgrunner.

Debatt trenger ikke være nebb og klør. Debatt er også en meget effektiv måte å starte en samtale på. Å dele meningene og historiene sine er et verktøy for å skape endringer. Skal vi skape endringer må vi være tøffe nok til å belyse utfordringer og problemstillinger. 

Du kan starte en debatt med å simpelthen stille spørsmål ved noe, det trenger ikke nødvendigvis være en sterk eller kontroversiell mening. 

Dermed vil jeg komme med en oppfordring til kvinner:  Mann deg opp. Ta ordet. Følg våre mannlige medfeller i det å våge å dele meningene dine. Hva vi kvinner har på hjertet har like mye verdi, og det er helt essensielt å få frem kvinnelige stemmer i samfunnsdebatten. Vi trenger kvinnelige skråblikk på hva som beveger seg både i næringslivet og ellers. 

Det er slik vi skaper endring. Det er slik vi oppnår fremgang. 

Tør å ytre deg. Tør å starte samtalen. Send inn din ytring til debatt@awmagazine.no, og la deg selv bli hørt. 

Les våre kjøreregler her.