Sommerspalten, Hege Janson Skogen

Hege Janson Skogen

Åpenhet som nøkkel i turbulente tider

I denne utgaven av "Sommerspalten" deler Hege Skogen sine sommerplaner, det å oppleve nedbemanning og samfunnsrelaterte perspektiver. Hege er en driftig leder med erfaring fra Posten, Schibsted og Dr. Dropin. Hun har også podkasten "Godt nok for de Svina" med Anita Krohn Traaset, er en ettertraktet foredragsholder og er aktivt engasjert i styrking av mangfold i næringslivet. 

Publisert Sist oppdatert

AW: Hva står på leselisten din denne sommeren?

Palestina - Israels ran, vårt svik av Odd Karstein Tveit. Alle mennesker er ikke like mye verdt, av Lindis Hurum. Hva hvis det er mulig, da? Av Anja Hammerseng-Edin. 

AW: Har du en sommertradisjon eller et favorittsted du alltid vender tilbake til?

Jeg tilbringer mye tid på familiestedet vårt ved Tvedestrand og på Larkollen med svigers, to sommerparadis hvor jeg koser meg masse med folk jeg er glad i. Også prøver jeg alltid å få til en fjelltur for å rømme fra dekning, røre kroppen og hvile hodet. Jeg elsker Italia og ønsker meg aller helst en tur dit hver sommer, men det blir ikke det i år. 

AW: Er det en ny hobby eller ferdighet du ønsker å utforske i løpet av sommeren?

Den fineste fordelen med å være midlertidig fristilt fra jobb, synes jeg, er at jeg har mer overskudd og kapasitet til å løfte blikket og tenke på mer enn bare meg selv og mitt, og det prøver jeg å utnytte. Jeg snakker med og leser om folk som inspirerer meg på en eller annen måte, og har noen ideer jeg ønsker å sette til livs som kommer til å kreve litt planlegging. Så fikk jeg nylig en hund til, så jeg har en liten valp som må oppdras. 

AW: Kan du dele en nylig utfordring på jobb og hvordan du overkom den?

Jeg ble nedbemannet i februar i år. Helt fra de første, tøffe kuttene ble gjort seks måneder i forveien av det, og frem til jeg fikk beskjed om at min egen rolle ble berørt, var situasjonen en god øvelse i å kjenne på følelsen av å være unnværlig. Vår tilstedeværelse er faktisk ikke essensiell for bedriftens overlevelse, og det er helt ok. Vi er mer enn jobben vår, og det er ikke noen grunn til å la det gå ut over selvfølelsen at rollen vår blir overflødig når bedriften må kutte. I mitt tilfelle var jeg til og med litt stolt, faktisk, for vi hadde blitt et så godt og sterkt team på den tiden jeg var der at min rolle som leder hadde blitt mindre kritisk for veien videre. 

Det hjalp dessuten veldig å være åpen om det helt fra jeg fikk beskjeden, det gjorde nok at jeg slapp å kjenne på mye unødvendig skamfølelse og at jeg kunne komme meg raskere videre. Dessuten gjorde jeg meg jo tilgjengelig for støtte fra andre, som var veldig godt. Åpenhet hjelper alltid, synes jeg. 

AW: Hvordan tilbringer du tiden din når du virkelig skal koble av og lade batteriene?

Det er en balanseøvelse for meg, jeg må sørge for å ha høy “sosial kapital”, men så trenger jeg også å ha det litt stille. Da må jeg planlegge å ha tid helt uten planer, der jeg kan leve litt sakte, kose meg med samboeren og hundene mine, pusle med mitt og ta det som det kommer. Men jeg kobler nok aller best av når jeg er på fjellet uten dekning, på en enkel hytte uten strøm og vann, der det man trenger må bæres inn på ryggen, og alt må gjøres for hånd. Da føles det som om tiden står stille. 

Jobb og livet..

Hege Skogen

AW: Hvilke mål har du satt deg for resten av året?

Samboeren min og jeg har tatt noen måneder planlagt fri sammen nå. Vi er begge veldig glade i å være i naturen, og er ivrige jegere. Så i første omgang er det å virkelig nyte denne sommeren og høsten sammen, og være tilstede der jeg er, så blir det forhåpentligvis å få en god oppstart i en ny og spennende jobb. 

AW: Hva betyr lederskap for deg, og hvordan har din stil utviklet seg?

Lederskap i det store bildet handler for meg om å stå for noe større enn seg selv og sin egen karriere, om å gi til andre mer enn man tar til seg selv, å handle i tråd med sine verdier og intensjoner, om å vise og fostre respekt for andre, og å stå stødig i seg selv, også når det koster. Jeg vil gjerne trekke frem Lindis Hurum som et prakteksempel her, som er generalsekretær for Leger uten Grenser i Norge. Hun er virkelig et forbilde og fremstår som en ekte leder i mine øyne, jeg ville fulgt henne i krigen. 

Stilen min har utviklet seg ved at jeg har blitt mer bevisst på mitt lederideal og at jeg i større grad forsøker å etterleve det. Samtidig, som relativt fersk leder, vender jeg meg til å føle meg konstant utilstrekkelig og fokusere på de tingene jeg får gjort noe med, og ikke alt det andre. Så synes jeg det er viktig å ha flere spørsmål enn svar! Jeg tror det er mange ledere som føler at de må fremstå som flinke, og det tror jeg kan være destruktivt og hemmende både for dem selv, teamet deres, og for bedriften. 

AW: Hvilken lærepenge har vært mest verdifull for deg? 

 Jeg tror faktisk det har vært å innse at det er plass til meg, at jeg har noe å bidra med der jeg er, og at ingenting blir bedre hvis man ikke eier sin egen påvirkningskraft og gjør noe med det selv, eller gjør det man kan for å spille andre gode. Det nytter sjelden å innta offerrollen eller å forholde seg passiv, og jeg tror vi driver med begge deler i mye større grad enn vi er bevisste på. 

AW: Kan du fortelle om en person som har påvirket din karriere?

Her kunne jeg nevnt mange fine folk som har betydd mye for meg, men jeg må trekke frem Anita Krohn Traaseth, som er mentoren min og et stort forbilde. Gjennom ukentlige samtaler i podkasten vår, Godt nok for de Svina, har hun nok påvirket karrieren og lederstilen min mer enn jeg klarer å sette ord på. Hun er raus, veldig klok, varm, humoristisk, og akkurat passe nådeløs! 

AW: Hvordan definerer du suksess? 

 Jeg tenker at suksess er veldig subjektivt. Føler man at man har suksess, så har man det. Suksess for meg er å føle mestring og utvikling, at jeg bidrar til positiv fremgang der jeg er, å kjenne stolthet over å ha handlet i tråd med verdiene mine, samtidig som jeg klarer å ta vare på meg selv og mine nærmeste og få nok tid i naturen. 

Akkurat nå kjenner jeg at jeg har tatt et sunt og kanskje litt modig valg om å “hoppe av” og bruke tid på andre ting enn jobb og karriere, og føler suksess på det personlige plan. Profesjonelt kan jeg vel si at suksessen står på stedet hvil for tiden, men det er helt greit. 

Litt ekstra..

Hege Skogen

AW: Hvilke teknologier eller innovasjoner er du mest spent på for fremtiden?

Godt spørsmål! Jeg er veldig spent på hvordan kunstig intelligens vil påvirke vaner og definere verdiskapning, ettersom den vil gjøre at vi kan bruke tid og krefter på andre måter enn vi gjør i dag. 

Jeg er også spent på hvordan vårt forhold til helse vil endre seg. Jo mer vi vet om kroppen og hva som påvirker den, og jo lenger teknologien kommer, jo mer tror og håper jeg vi kommer til å være “våre egne leger”, og at de med medisinsk kompetanse vil jobbe mer med forebygging og opplysning og mindre med behandling og medisinering enn de gjør i dag. Jeg hørte for eksempel på nyhetene i dag at det er en historisk oppgang i salg av alkoholfritt på Vinmonopolet, og en nedgang i salg av alkoholholdige varer. Jeg tror det er fordi vi vet mer om hva alkohol gjør med kroppen vår, og velger annerledes enn før. Det synes jeg er en spennende utvikling. 

AW: Hvordan påvirker globale hendelser deg, din forretningsstrategi eller ledelsesstil?

Situasjonen i Gaza har påvirket meg enormt. Det at slike grusomheter får utspille seg for åpen scene, uten at verdenssamfunnet eller våre folkevalgte griper inn med alle tilgjengelige midler, og at våre allierte til og med støtter kampanjen til Israel, ryster og skremmer meg. Det har fått meg til å innse hvilket ansvar vi har som enkeltmennesker for å bidra til å skape den verden vi ønsker å være en del av, og spesielt som ledere. Det har gjort at det har blitt viktigere for meg enn noen gang å demonstrere den atferden som jeg ønsker og forventer av andre, i praksis. Det nytter ikke å peke, vi må selv være med å ta ansvar for opprettholde de reglene og prinsippene vi ønsker at skal gjelde, i alle rom og roller vi går inn i. 

AW: Hva skulle du ønske at flere engasjerte seg i?

Deg: Jeg skulle ønske at flere engasjerte seg i saker der menneskeverd og/eller likeverd står på spill, også når det ikke gjelder dem selv, og jeg kunne ønske at flere utviste sunn kildekritikk og tok ansvar for å lese seg opp om aktuelle temaer. Akkurat nå opplever palestinerne et helvete på jord, og det skremmer meg at så mange tåler det så godt, eller mener at det kan unnskyldes med at det er komplisert eller til og med nødvendig. 

Heldigvis er det også mange fine folk der ute som bruker stemmen sin eller bidrar på andre måter, og det gjør meg optimistisk.