Hun får det gjort: Marianne Gaarder Amland
"Helt aktivt gi faen!":
Hvordan Askeladden og Co-partner Marianne Gaarder Amland får det gjort.
AW Magazine snakker med CEO’s, ledere, gründere, eksperter og de som går foran, om de store (og ikke så store) spørsmålene om jobb, livet og hvordan de får det gjort.
I dag snakker vi med Marianne Gaarder Amland, partner i Askeladden & Co, og tidligere CEO av Espresso House. Hun forteller oss om hennes vanskeligste valg i karrieren, hvordan hun klarer å stå i tøffe situasjoner og hvorfor hun synes at det er viktig å ha et filter foran nervesystemet.
AW: Hva er din stilling, og hva går jobben din ut på?
Marianne: Jeg jobber som partner i Askeladden & Co (A&Co), et norsk venture studio. Vi starter og skalerer selskaper sammen med dyktige gründere. Hittil har vi startet 30 selskaper med Dr.Dropin, Squeeze, Olio, Verd begravelse og Rebil som eksempler på noen av de mer etablerte. &Hamlet, Yellow og Bandit er eksempler på nyere selskaper.
Min rolle er formelt å være styreleder og styremedlem i selskapene, mens jeg i praksis jobber tett strategisk, finansielt og operativt sammen med CEO og management i utviklingen av selskapene. Videre jobber jeg med å utvikle A&Co som system og selskap. Bredden og det enorme handlingsrommet i jobben min er noe jeg verdsetter høyt, men aller mest verdsetter jeg tiden og problemløsningen jeg får gjøre med enormt flinke folk hver eneste dag.
AW: Hvordan vil du beskrive en typisk dag?
Marianne: Den typiske dagen finnes egentlig ikke. Jeg bruker ca. 80% av tiden min på å møte menneskene som jobber i selskapene og i de funksjonelle teamene i A&Co. Dette er selskaper i helt ulike bransjer, i helt ulike faser, og med helt ulik sammensetning av mennesker og kompetanse. Dette gir en enormt variert hverdag på farten rundt omkring i møter, og lite tid på kontorpulten. Sistnevnte er nok det mest typiske ved mine jobbdager.
AW: Hvordan kom du dit du er i dag?
Marianne: Jeg tror det handler om to ting. Den første er en iboende og helt naturlig ting for meg; en drivkraft til å påvirke ting rundt meg, med mål om å gjøre det litt bedre enn det det er. Jeg elsker rett og slett prosessen med å skape og forbedre, og har vanskelig for å ikke blande meg inn i sånt. Dette har kanskje ledet til det andre; mitt valg om å utfordre det etablerte i alle roller jeg har hatt – å være uredd for å gå inn i de aller vanskeligste tingene. Dette tror jeg har tatt meg fremover og gitt meg muligheter.
AW: Hva har vært den vanskeligste beslutningen du har tatt i karrieren din?
Marianne: To ganger i karrieren har jeg valgt å ta på meg roller som jeg visste ville kreve spesielt mye av meg, CEO i Espresso House Norge og partner i Askeladden & Co. Begge gangene måtte jeg ta valget kort tid etter at jeg hadde gjennomgått kreftbehandling. På den ene siden har det vært enkle beslutninger fordi jeg som nevnt har hatt et iboende ønske om å lede og påvirke, men jeg skal ikke legge skjul på at det var krevende beslutninger å fortsette å velge å gå inn i såpass ledende roller når jeg var i en sårbar personlig situasjon. Det sagt, så har disse to beslutningene også vært de mest riktige og beste jeg har tatt.
AW: Hva var din første jobb?
Marianne: Min første jobb var som barista på Stockfleths på Sandvika Storsenter. En super-operasjonell jobb som jeg er glad for var min første jobb. Ikke bare lærte jeg tidlig verdien av god arbeidsmoral, men fikk også tidlig innsikt i butikkdrift. Noe av det viktigste jeg lærte da var hvordan betydningen av arbeidet med detaljene i operasjonell drift kan gi enorme utslag på de større resultatene.
AW: Hvis du skulle gitt et karriereråd til andre, hva ville det ha vært?
Marianne: Det blir et slags 2-in-1 karriereråd herfra: 1) Våg å ta risiko i ditt karrierevalg, og 2) bestem deg tidlig å sette på et filter foran nervesystemet ditt.
Det betyr ikke at du ikke skal ta med deg empati og ydmykhet på jobb, snarere tvert imot. Men stort sett alt du møter på i jobbsammenheng, er utfordringer og problemer som skal løses på et eller annet nivå. Det er ofte tøffe beslutninger som skal tas, og du vil møte på konflikter. På veien vil du tvile på om du er god nok, og du vil ikke bli likt av alle. Jo tidligere du forstår at dette kan du stå godt i om du bare bestemmer deg for å jobbe bevisst med det, desto bedre får du det med deg selv, og jo mer ansvar og flere lederroller kan du ta på deg. Her har Kristin Skogen Lund vært til stor inspirasjon for meg med sine refleksjoner.
AW: Hvordan håndterer du innboksen din?
Marianne: Det enkle er ofte det beste. Alt som er gjort, eller tråder som er ferdig snakket, arkiveres med ett trykk og blir borte. Jeg bruker ikke tid på å merke eller sortere. Trenger jeg å gå tilbake til noe, søker jeg det opp.
AW: Har du en fast morgenrutine eller andre vaner som er viktig for deg i hverdagen?
Marianne: Det blir ikke mer fast enn kaffen min på morgenen. Jeg drikker konsekvent to kopper på rappen. Dette er de to eneste kaffekoppene jeg drikker i løpet av en dag og spiser som regel ikke noe før i 11/12-tiden. Det gir meg den beste starten på dagen
AW: Har du en rollemodell i næringslivet eller i livet? Hvem og hvorfor?
Marianne: Jeg har mange! Det er dessverre et faktum at 0,8% av all nordisk risikokapital i 2021 gikk til kvinner. Faktisk gikk bare 0,1% til rene kvinne-team. 0,1%! Dette er en statistikk jeg så gjerne vil bidra til å endre, og jeg lar meg inspirere av alle kvinner som tar steget inn i gründerverden og næringslivet, og kjemper om kapitalen som trengs for å faktisk kunne ta del i verdiskapningen.
I stedet for å nevne en spesifikk person, så vil jeg rope høyt til alle kvinnene som tar steget - og til mennene som bestemmer seg for å aktivt bidra til å endre statistikken: Takk for at dere inspirerer og GO GO GOOOO!
AW: I september kommer den nye utgaven av AW – The Mother Issue. Når moder jord/livet taler deg imot, hvordan har du håndtert det?
Marianne: Dette holder jeg flere foredrag om: min taktikk når jeg møter motgang. Forskningen sier at hjernen din pusher 70 000 tanker på deg i løpet av et døgn. Når ting er krevende, samme hva årsaken er til at du opplever noe som krevende, så har hjernen en tendens til å gjøre det enda vanskeligere for oss. Bekymringstanker oppstår. Og hvis alle 70 000 tankene i prinsippet er bekymringstanker. Hva kan vi gjøre?
Filosofen Nietzsche skrev: “Du må kunne bære kaos inni deg selv for å føde en dansende stjerne”. Jeg måtte tygge litt på det før jeg oppfattet det som noe annet enn svada, men etter å ha lest det et par ganger fant jeg at dette sitatet fanger godt hvordan man kan møte det livet byr på av friksjon og utfordringer.
Kaoset symboliserer livet som skjer. Du har egentlig ikke så stor kontroll. Ikke alt, men mye er tilfeldigheter. Den dansende stjernen er den som har det bra og som opplever livskvalitet – en livskvalitet som man selv definerer ut fra egne behov og egne reaksjonsmønstre – fritt fra sammenligning med andre. Nøkkelen til å ha det bra er nødvendigvis ikke å unngå kaoset, men å bære det etter beste evne.
Jeg kommer ikke unna min prognose. Jeg kommer ikke unna det faktum at jeg nå etter to runder med kreft bærer en høyere risiko for å ikke få det lange livet statistikken sier snittet skal få. Men det jeg kan gjøre, er å “bære kaoset”. Det er selvsagt langt lettere å si enn å gjøre, og det krever bevissthet og strukturert arbeid med eget hode. Jeg har ikke alltid lykkes med det, men mitt aller beste råd for å få det til er å gi faen. Helt aktivt gi faen. Av og til betyr det å la 69 990 av de 70.000 daglige tankene få lov til å fly forbi.Jo mindre tid jeg vier til det som er skremmende eller vanskelig, jo mer vinner jeg i dette ene livet. Dette kan man overføre til de fleste utfordringer man møter på. Små som store. På jobb som privat.
AW: Hvordan kobler du av, og slapper av best?
Marianne: Etter å ha skaffet meg en Garmin-klokke som måler HRV og mye annet rart, så har jeg data på når kroppen faktisk slapper av best og ikke når jeg selv tror jeg er avslappet. Klokken forteller meg at jeg slapper av bedre når jeg jobber enn når jeg ser på en serie på sofaen på kveldstid. Det betyr nok egentlig at jeg fortsatt har en jobb å gjøre med å få satt hodet ordentlig på pause. Jeg er veldig klar over at det er mer prestasjonsskapende over tid, enn at hodet alltid er «på».
AW: Hva blir hovedfokuset ditt i høst? Er det noen ting du skal gjøre annerledes eller store mål du ønsker å nå?
Marianne: Inspirert av Hanne-Lene Dahlgren, kjent som hele Norges vegetar-entusiast og en dyktig samfunnsdebattant, så skal jeg fokusere på å få enda mer plantebasert mat på bordet. Gamle vaner er vonde å vende, så det krever litt, men med god viten om hvor viktig det er mtp. klimautfordringene vi står overfor og for egen helse, så er det bare å få sving på det.
Den ene eller andre?
AW: Hjemmekontor eller kontoret?
Marianne: Kontoret – jeg elsker å tilbringe tid i «huset med det rare i» i Parkveien 12 sammen med de flinke folka der.
AW: Matpakke eller kjøpe lunsj ute?
Marianne: Jeg har vært dårlig på matpakke hele livet, så det må bli lunsj på kontoret eller ute.
AW: Hva har du alltid på kontorpulten/med deg i veska?
Marianne: AirPods er alltid med.