Sommerspalten, Ariane Spandow

Ariane Spandow

Et krevende halvår, Ledelse gjennom den gyldene regel og Sommerbalanse

I serien "Sommerspalten" dykker vi inn i livene og sommerplanene til noen av landets mest innflytelsesrike og inspirerende kvinner innenfor næringslivet. Fra teknologi og innovasjon til mangfold og bærekraft, vil disse kvinnene dele sine erfaringer, utfordringer og suksesshistorier. Vi vil også få innblikk i det litt enklere, som sommertradisjoner og leseplaner for sesongen. I denne utgaven av spalten blir vi bedre kjent med Ariane Spandow, eier og styreleder i Amesto Group og Spabogruppen. 

Publisert Sist oppdatert

Ariane Spandow er styrekeder og eier i Spabogruppen og Amesto Group.  Amesto er et anerkjent internasjonalt IT og rådgiviningseskap. Spabo Eiendom og Spabo Næring, driver med utleie av næringslokaler og bolig. I denne eksklusive samtalen deler Ariane hvordan det er å komme seg igjennom en konkurs, finne balanse i sommermånedene og lede gjennom den gyldne regel.

AW: Hva står på leselisten din denne sommeren?

 Jeg har veldig mange bøker jeg har liggende, som jeg har som mål å Iese. Vanligvis får jeg ro over meg i sommerferien, så nå har jeg et hav av bøker jeg vil lese. Men jeg har kommet i gang med Valérie Perrins “Å vanne blomster om kvelden” og den er duvende og deilig skrevet, så jeg skal starte med den også håper jeg at jeg også får lest Per Fugelli sin bok “Nokpunktet”, som min datter, Amelie, fikk i konfirmasjonsgave. 

AW: Har du en sommertradisjon eller et favorittsted du alltid vender tilbake til?

Ja, jeg er veldig heldig! Jeg vender alltid tilbake til en liten øy i Hellas. Dit har jeg reist hver sommer siden jeg var 7 år gammel. Der har jeg hatt min barndom og lekt med greske barn, jeg har hatt min ungdom og fått mitt første kyss og nå gir jeg det videre til barna, så de får de samme fine minnene der. Så skal jeg også få med meg en kort tur til Langedal for å få med en fjelltur med venner og kjæreste i Norge.

AW: Er det en ny hobby eller ferdighet du ønsker å utforske i løpet av sommeren? 

Jeg blir utfordret nok i hverdagen og i jobbsammenheng, så jeg må ærlig innrømme at jeg, i sommerferien, skal jeg utfordre meg minst mulig og bare lese bok, spise is, bade og nyte å bare være :-).

AW: Kan du dele en nylig utfordring på jobb og hvordan du overkom den?

Vi har hatt et ganske omfattende halvår med to selskap vi måtte be oppbud på. Det har gått innpå meg, familien og kollegaer. Jeg har nok aldri stått i noe verre, karrieremessig. For oss er det viktig å ikke havne i en tilsvarende situasjon igjen, så vi har tatt en nøye gjennomgang av hva vi har gjort feil og hvordan vi kunne handlet annerledes og vi tar med oss mye lærdom fra situasjonen og prosessen vi har stått i. 

AW: Hvordan balanserer du arbeid og fritid i sommermånedene?

Om jeg klarer balanse er jeg usikker på. Men jeg har 3 tenåringsbarn som jeg liker å bruke ettermiddagene mine på. I tillegg er det jo en fordel med sommeren og det er jo at dagene oppleves som lengre på grunn av de lange sommerkveldene vi har. Jeg er så privilegert at jeg ikke bor så langt fra sjøen, så når sola varmer går jeg til sjøen, etter jobb, for å ta meg et kveldsbad og nyte å sitte på det varme svaberget. Det gir meg en form for balanse i hverdagen.

AW: Hvordan tilbringer du tiden din når du virkelig skal koble av og lade batteriene?

Når jeg skal koble av og lade opp batteriene logger jeg av sosiale medier, gjør yoga og reiser til fjells, roter i hagen, baker noe eller reiser til en strand.

Jobb og livet..

Ariane Spandow

AW: Hvilke mål har du satt deg for resten av året?

 Jeg har mange mål, men mitt nyttårsforsett er å ha fokus på færre ting og gjøre det bra.

AW: Hvordan forbereder du og ditt team på høstsesongen etter sommeren?

Jeg har jo flere stillinger i selskapet, så det er litt forskjellig hvordan jeg forbereder meg ut fra hvilken stilling, men i Amesto Aces jobber vi jevnt og trutt med salg og det er jo ofte slik at budsjettene blir lagt til høsten, så vi har jobbet mye med salg og dialog mot markedet og kundene vi har. 

Hva betyr lederskap for deg, og hvordan har din stil utviklet seg?

Min beste venninne, Elisabeth, har gitt meg den gyldne regel som en gave og den prøver jeg å leve etter i alt jeg kan: “Gjør mot andre, det du vil at de skal gjøre mot deg”. Det oppsummerer egentlig hva lederskap er for meg. Lederskap handler om å legge til rette for at de du jobber med får best mulig forutsetning for å gjøre jobben de skal. 

AW: Hvilken lærepenge har vært mest verdifull for deg? 

At det går bra eller så går det over. 

AW: Hvordan ser du for deg at din bransje endrer seg de neste fem årene?

Vi er jo i så mange forskjellige bransjer. Men sammenfattende for alle er jo et ressursbehov vi ikke klarer å dekke, sammen med teknologisk utvikling og automatisering. Jeg tror en del av våre bransjer vil automatiseres og at stillingsbeskrivelsen til mange av oss vil endre seg til å bli mer rådgivende enn kanskje utførende.

AW: Kan du fortelle om en person som har påvirket din karriere?

Det er jo så mange som har påvirket min karriere! Jeg ser på meg selv som et kanvas og alle som har en betydning for meg som en farge, og etterhvert som tiden går tilføres jeg deres farge, så til alle mine kollegaer, mine venner, kjæreste, min familie og Kjetil Eikeset, professor i ledelsesfilosofi! Tusen takk!

AW: Hvordan definerer du suksess? 

I business ønsker jeg å definere en bedrifts suksess som noe mer enn bare profitt.

Litt ekstra..

Ariane Spandow

AW: Hvilke teknologier eller innovasjoner er du mest spent på for fremtiden?

Utdanningsteknologi og hvordan og når utdanningssystemene våre vil endres

AW: Hvordan påvirker globale hendelser deg, din forretningsstrategi eller ledelsesstil?

Med den geopolitiske situasjonen og med den politikken som Norge styres av i dag, blir jeg mer defensiv og mer pessimistisk. Også må jeg ærlig innrømme at dersom neste generasjon, våre barn, skulle ta over en generasjonsbedrift, slik rammevilkårene er i dag, er jeg usikker på om det vil være mulig.

AW: Hva skulle du ønske at flere engasjerte seg i?

Utenforskap for barn, ungdom, voksne og eldre.