Hun får det gjort: Siw Andersen

Siw Andersen

Fra Kunststudent til Direktør: Møt Siw Andersen

AW Magazine snakker med CEO’s, ledere, gründere, eksperter og de som går foran, om de store (og ikke så store) spørsmålene om jobb, livet og hvordan de får det gjort. Møt Siw Andersen, den dynamiske administrerende direktøren i Oslo Business Region AS, som spiller en nøkkelrolle i å fremme Oslos vekst og internasjonale anerkjennelse. I denne samtalen deler hun sine erfaringer og motivasjon bak arbeidet som styrker byens næringsliv og innovasjonsmiljø.

Publisert Sist oppdatert

AW: Hva er din stilling og hvordan vil du beskrive en typisk dag? 

Siw: Jeg er administrerende direktør i Oslo Business Region AS, en organisasjon eid av Oslo kommune. Vi jobber for at flere gründer- og vekstbedrifter i Oslo skal lykkes ved å tiltrekke investeringer og spisskompetanse, som styrker det lokale næringslivet og som Oslo trenger. I stor konkurranse med andre byer og land gjør vi Oslo kjent internasjonalt gjennom møteplasser og stedsmarkedsføring. En drømmejobb.

En typisk dag møter jeg et par av våre mange samarbeidspartnere, skumleser en rapport om maritim sektor, gjør regnskap, holder en presentasjon om kompetansegapet i Norge, og diskuterer høstens aktiviteter med de ansatte. Typ et par ganger i uka er det et arrangement eller en jobbmiddag. For eksempel var nettopp 8 personer fra amerikanske Mayo Clinic i Oslo, rangert som verdens beste sykehus. De var her for å se på mulige samarbeid med den norske helsenæringen. Jeg jobber en del kvelder og helger. Det er ikke helt sunt i lengden, så jeg jobber med det. Å jobbe mindre. Men det er jo veldig givende.

AW: Hvordan kom du dit du er i dag? 

Siw: Litt flaks og mye hardt arbeid. Jeg er nysgjerrig, og min styrke er nok at jeg kan litt om mange ulike sektorer, fagområder, selskaper, internasjonale marked og Oslo. Kunnskap om strategi og ledelse har jeg tilegnet meg gjennom ulike roller, kurs og verv. Jeg tar ingen relasjoner for gitt og legger mye tid i å møte nettverk. Jeg har heller ikke nettverk for å kjenne mange, men fordi jeg er genuint interessert. I tillegg har jeg jobbet i en del små bedrifter og fordelen med det er at du fort kan få mye ansvar. Det syns jeg har vært utrolig gøy.

AW: Hva motiverer deg når det kommer til arbeidet ditt?

At arbeidet jeg gjør har høy samfunnsnytte, å bidra til å skape flere nye arbeidsplasser og grønn omstilling. Jeg digger å være tett på gründere og folk som ønsker å gjøre en forskjell. Og så er det utrolig gøy at løsningene som lages i Oslo eksporteres til utlandet.

AW: Er jobben din, og jobbhverdagen slik du så for deg at den skulle være?

Siw: Jeg skulle bli kunster da jeg studerte på Kunsthøgskolen i Oslo, og det ble jeg ikke, så nei.

AW: Hva var din første jobb?

Siw: Jeg er så å si vokst opp på et småbruk med kuer, sauer og et par hester. Fra jeg var liten bestod hver sommer av å produsere fôr til dyrene. Jeg var ofte for liten til å gjøre de store jobbene og måtte som regel rake gress. Jeg husker det som ekstremt kjedelig, men jeg likte at hele storfamilien gjorde det sammen. 

Siw Andersen

AW: Hvordan håndterer du innboksen din?

Siw: Jeg setter stor pris på når folk svarer raskt, så jeg prøver å gjøre det samme. De som kjenner meg og leser dette, er kanskje uenig, he he. Men jeg har et mål om å alltid bare ha 50 e-poster i innboksen som er aktive. Altså mailtråder jeg må svare på eller jeg venter på svar. Alle andre prøver jeg å sortere i mapper. Jeg liker å få ting unna.

AW: Er jobben din hobby, eller har du helt andre hobbyer også utenfor jobben?

Jeg elsker jobben min, men det er absolutt ikke en hobby. Selv om jeg lett kan ta et jobbmøte når jeg er på ferie i utlandet, og det er sjelden jeg reiser dit.

 Jeg er en stor kulturentusiast. Noen gallerier jeg liker er Atelie og Golsa. Og ROM for kunst og arkitektur, der jeg sitter i styret. For konserter foretrekker jeg små scener som Dansens Hus eller Parkteatret. I høst blir det Øyafestivalen og Chart Art Fair i København. Ellers går det mye i mat- og drikkeopplevelser. Norsk sider er en ny favoritt.

AW: Hva har du kjøpt som har gjort den største forskjellen i produktivitet?

Siw: Ikke et nytt kjøp, men min egen hack er å svare jeg på e-post på mobilen for da skriver jeg mye kortere enn på datamaskin.

Og en app som måler menssyklus.

AW: Når det gjelder klær, hva er ditt power-outfit, eller hva går du vanligvis med på jobb?

Siw: Klær jeg kan møte hvem som helst i. Det går mye i dressjakke og loafers. Akkurat nå har jeg hangup på sort. Ellers prøver jeg å kjøpe norsk eller brukt. Etter å ha studert tekstil er jeg irriterende opptatt av materialer. Om et plagg har feil materiale, kjøper jeg det ikke.

AW: Har du en fast morgenrutine eller andre vaner som er viktig for deg i hverdagen?

Jeg står opp klokka 06.30, svarer på e-post og drikker kaffe. Jeg er veeeldig trøtt på morgenen, så jeg trenger rett og slett en time der jeg gjør oppgaver som krever lite interaksjon.

Hver mandag ser jeg hvordan resten av uken blir, samtidig ser jeg på neste måned og det neste året. Jeg er avhengig av lister med gjøremål og prioriteringer, og har en for uka, en for neste kvartal og en for de neste par årene. Jeg liker å ha oversikt.

 AW: Har du en rollemodell i næringslivet eller i livet?

Siw: Jeg digger teamet jeg jobber med hver dag. De er utrolig dedikerte og kunnskapsrike. Og så ler vi en del sammen!

Ikke minst blir jeg inspirert av gründere som satser og skaper arbeidsplasser for andre. Anjali Bhatnagar. Chisom Udeze. Karen Dolva. Ulrikke Lien. Maria Ameli. Maria Mostad. Hege Tokerud. Kari Anne Solfjeld Eid. Og mange andre.

Teambilder - Oslo Business RegionFoto: Gorm K. Gaare

Aktuelt med..

AW: Hvordan tilbringer du sommeren i år?

Siw: Langtur til Seoul og Busan i Sør-Korea. Jeg har vært i Seoul et par ganger før, og denne gangen reiser jeg med mannen min og to vennepar.

Det ene eller andre?

AW: Hjemmekontor eller kontoret?

Siw: Helst kontoret. Fokusarbeid hjemme. Vi har åpent landskap, og jeg er lett å distrahere for å si det mildt.

AW: Matpakke eller kjøpe lunsj ute?

Siw: Vi kjøper inn felles brød og pålegg på jobb.

AW: Hva har du alltid på kontorpulten?

Siw: Små, søte nips (gjerne dyr og suvenirer) jeg har fått av venner og kollegaer.

Et glass med vann. Jeg drikker alt for lite vann.