Sommerspalten, Winifred Patricia Johansen

Winifred Patricia Johansen

Fra Oljeindustrien til Resirkuleringsbransjen

I serien "Sommerspalten" skal vi dykke inn i livene og sommerplanene til noen av landets mest innflytelsesrike og inspirerende kvinner innenfor næringslivet. Fra teknologi og innovasjon til mangfold og bærekraft, vil disse kvinnene dele sine erfaringer, utfordringer og suksesshistorier. Vi vil også få innblikk i det litt enklere, som sommertradisjoner og leseplaner for sesongen. I denne utgaven av spalten blir vi bedre kjent med Winifred Patricia Johansen tidligere styreleder og nåværende senior visepresident for den kommersielle avdelingen i Quantafuel ASA.

Publisert Sist oppdatert

Winifred Patricia Johansen har over 12 års erfaring med bedriftsutvikling, salg og kontraktsadministrasjon fra olje og gass industrien. Hun er også en foredragsholder, forfatter og et styremedlem med en akademisk bakgrunn fra mekanisk ingeniørkunst og bedriftsadministrasljon. Winifred jobber nå i som senior visepresident for den komersielle avdelingen i Quantafuel ASA, en bedrift som resirkulerer plastikk om til verdifulle ressurser. 

AW: Hva står på leselisten din denne sommeren?

Finding me, av Viola Davis og A room of one’s own av Virginia Woolf. Boka til Viola Davis var en gave fra en venninne i New York, mens dattera mi er den som har gitt meg Virginia Woolfs bok i gave. Hun er litt av en lesehest.

AW: Har du en sommertradisjon eller et favorittsted du alltid vender tilbake til?

Jeg bor i Drøbak, og Drøbak er bare helt fantastisk i sommerhalvåret. Når rosene blomstrer omtrent i kapp, den ene mer praktfull enn den andre er det ikke mange andre steder jeg vil være. Å tusle gjennom Hamborgveien til Badehusgata med hunden, sitte på torget med en latte og scones fra Håndverksbakeriet er sommer for meg. 

AW: Er det en ny hobby eller ferdighet du ønsker å utforske i løpet av sommeren? 

Sommeren er tid for hagearbeid. Gjennom våren har jeg passet på stiklinger og tomat planter som befinner seg i drivhuset nå. Sikkert verdens dyreste tomater gitt antall timer jeg bruker på dem. Ellers koser jeg meg med ugressplukking, i hagen finner jeg ro. Jeg har jordbær i ulike blomsterbed mellom plantene, så jeg spiser mens jeg plukker ugress.

AW: Kan du dele en nylig utfordring på jobb og hvordan du overkom den?

Jeg er ikke high-tech, jeg har hatt mange dataproblemer under sluttspurten av min doktorgradsarbeid. Jeg taklet det på samme måte som andre problemer. Jeg må innse hvor jeg er svak og be om hjelp. Når vi jobber med mennesker og kommer i konflikter, har vi en mulighet til å stille de samme spørsmålene, hvor er jeg svak, hva kan jeg lære av dette for å bli bedre? Jo eldre jeg blir, jo bedre har jeg blitt til å legge mitt ego på hylla og møte situasjoner med en viss ydmykhet og se på utfordringer som en læringsmulighet. Man må ikke ta alle kamper eller, jeg velger mine fights. Noen ganger er en utfordring ikke verdt en reaksjon, man strør ikke sine perler til svin 🙂

AW: Hvordan balanserer du arbeid og fritid i sommermånedene?

Jeg skal ikke balansere jobb og fritid i år, jeg skal jobbe på jobb og ta fri på fritiden. Dette har jeg vært lite flink med, men nå er det nye rutiner. Balanseakten er jeg ikke god på. 

AW: Hvordan tilbringer du tiden din når du virkelig skal koble av og lade batteriene?

Jeg kobler av når jeg jobber i hagen, jeg har også tatt dykkerlappen og må innrømme at det å snorkle eller dykke hjelper meg til å koble helt av, da fokuserer jeg kun på nuet, luft i tanken, dybden, det jeg ser, hva som kommer mot meg av fisk, jeg er jo redd for haier… det er den beste form for mindfulness for meg.

Jobb og livet..

AW: Hvilke mål har du satt deg for resten av året?

Så langt har jeg ikke kommet. Nærmeste mål er å forsvare doktorgraden min til høsten, etter det kommer jeg til å trenge en lang ferie. Og etter det kan jeg tenke på hva jeg skal gjøre når jeg blir stor.

AW: Hvordan forbereder du og ditt team på høstsesongen etter sommeren?

Den beste forberedelsen for høsten er å hvile og ta ordentlig fri under sommeren. Man kan ikke kjøre et løp på tomme batterier. Det er akkurat som i idrett, restitusjon er like viktig som treningsøktene. En utbrent kollega er ikke til nytte for arbeidsgiveren. Friske, glade og tvilte ansatte yter bedre.

AW: Hva betyr lederskap for deg, og hvordan har din stil utviklet seg?

Jeg er en lat leder, jeg elsker Montessori mantra ‘Hjelp meg til å hjelpe meg selv'. Jeg hater micro-managment og en sånn leder er jeg ikke, jeg vil hjelpe andre til å bli selvstendige, og trygge i sine roller. Jeg jobber hardt for å kunne være lat :-). Før var jeg mer styrende, litt krevende og perfeksjonistisk. Jeg har blitt rundere i kantene og snillere med meg selv, mine prestasjoner og andres. Det er menneskelig å feile, og feil er læringsmuligheter. Nå er jeg den som strever etter kontinuerlig forbedring framfor perfeksjon.

AW: Hvilken lærepenge har vært mest verdifull for deg? 

En kollega ringte meg 3 uker før han gikk bort i kreft, han ga meg råd ' På dødsleiet er det ingen på jobben som husker deg eller alt du ofret for prosjektet eller utfallene. Gi maks på jobben, men ikke alt, til syvende og sist har du kun helsa og familien.’. Jeg måtte love han å aldri sitte i samme stilling eller selskap lenge nok til å få gullklokken.

AW: Hvordan ser du for deg at din bransje endrer seg de neste fem årene?

Det kommer å komme mange nye policies som tvinger oss til å øke resirkuleringsgrad, og det er bra for miljøet.

AW: Kan du fortelle om en person som har påvirket din karriere?

Det må være mamma det, vi er oppdratt til å være sterke damer og vi ligger aldri på latsiden, det er ’ikke stakkars meg’, ingenting kommer på sølvfat, og til og med når vår Herre sendte ned manna fra himmelen måtte folk plukke det opp og lage maten selv. Jeg har lært å måtte jobbe hardt for å oppnå suksess. Ikke bare hardt, men som innvandrere må man jobbe dobbelt så hardt faktisk. Så, ja, mamma, definitivt.

AW: Hvordan definerer du suksess? 

Suksess er å legge meg som Jesus på korset i min seng med latterkrampe etter en hard kamp, vel vitende om at jeg gjorde mitt beste og det var godt nok. Enten jeg vant kampen mot kål larvene som prøvde seg på min salat-bedd eller noe mer seriøst. Det er følelsen.

Litt ekstra..

AW: Hvilke teknologier eller innovasjoner er du mest spent på for fremtiden?

AI så klart.

AW: Hvordan påvirker globale hendelser deg, din forretningsstrategi eller ledelsesstil?

Vi lever i en verden som er interlinked, det som skjer dere ute påvirker oss like mye som det som skjer her hos oss påvirker de der borte. For meg er det ingen ‘duality’ de og oss eller der og her. Før eller siden kryper det som skjer der ute mot oss, derfor tenker jeg global i lokal kontekst.

AW: Hva skulle du ønske at flere engasjerte seg i?

Kampen mot klimaendring.