Donna Kastrati og Iman Meskini.

AKTUELT

Iman Meskini investerer i gründerplattform

Skuespiller Iman Meskini (26), kjent fra blant annet TV-serien Skam, skal sammen med seriegründer, Donna Kastrati (31), hjelpe kvinnelige gründere med å etablere og utvikle sine selskap.

Publisert Sist oppdatert

De lanserer i disse dager en digital plattform som skal gi kvinner informasjon, nettverk og verktøyene de trenger for å starte og drive egen bedrift. Iman ser frem til å ta fatt på oppgaven, og bidra til at Norge får flere kvinnelige entreprenører.

- Jeg har alltid tenkt at kampen for likestilling ikke har inkludert flerkulturelle kvinner. Når vi ser hvor få kvinner det er som starter egne selskaper i Norge, kan du jo bare tenke deg hvor få flerkulturelle kvinner det er i næringslivsbransjen. Det vil jeg gjøre noe med, sier Meskini.

Det er Kastrati som står bak ideen til plattformen. Hun er svært fornøyd med å ha fått med seg Meskini på laget.

- Jeg er fornøyd med å ha fått til et samarbeidet med Iman fordi hun er en utrolig stor ressurs som mange unge kvinner ser opp til. Dessuten har hun selv store ambisjoner når gjelder å utvikle plattformen i riktig retning, sier hun.

Kastrati står bak selskaper som blant annet Hun Etablerer og Equal Agency, Norges største, kvinnelige gründernettverk. Hun er også investor, og har investert i flere selskaper - deriblant Stack by me (investerings-app) og ReLi (utleie av klær). Hun er også partner og spaltist i AW Magazine, og holder kurs i Merkevarebygging & SoMe for bedrifter.

Skal hindre konkurser

Ideen til gründereplattformen fikk Kastrati da selskapet Hun Etablerer i 2022 ble kåret til «Årets vekstbedrift», av Tripeltex. I kjølvannet av utmerkelsen bestemte 31-åringen seg for å videreutvikle forretningsideen og lansere en ressursplattform for kvinnelige gründere. Plattformen har fått navnet «Her».

- Jeg opprettet denne plattformen fordi jeg ønsker at flere kvinner skal følge drømmen og starte noe eget, og det uten å gjøre kostbare feil. Ved å gi kvinnelige gründere tilgang til informasjon og ressurser allerede fra start kan vi sikre mer bærekraftige bedrifter og færre konkurser, sier Kastrati.

Hun håper plattformen skal bidra til at gründere får mer klarhet og forståelse rundt hva det innebærer å drive et selskap.

- Samtidig får de en del bransjeinnsikt som gjør det mulig å planlegge driften lenger frem i tid. Dersom du for eksempel drømmer om å drive en nettbutikk, og selge barneklær, vil du få tilgang til informasjon om hvordan drive en nettbutikk, kostnadsbilde, ting å være oppmerksom på og så videre. Etter hvert vil du få hjelp til å registrere deg hos ønsket bank og regnskapsprogram, få tilgang på leverandører og markedsføringsmateriell – for å nevne noe. Du får med andre ord alt du trenger på ett og samme sted, forklarer Kastrati, som legger til at deler av plattformen vil være gratis for gründere å benytte seg av.

Takket nei til millionkontrakt

En viktig målsetning med plattformen er å bidra til at flere kvinner med minoritetsbakgrunn starter og lykkes med egne aksjeselskap.

- Vi har stilt oss spørsmålet; når kun 20 prosent av aksjeselskapene i Norge er stiftet av kvinner, hvor mange av disse er stiftet av kvinner med minoritetsbakgrunn? Sannsynligvis ikke mange nok. Vi må gi enda mer tilgang til informasjon og verktøy slik at norsk næringsliv blir mer mangfoldig og likestilt. Det er her Iman Meskini, hennes nettverk og stemme kommer inn, sier Kastrati.

Ideen har allerede fått oppmerksomhet blant investorer.

- Vi fikk forespørsel om å bli kjøpt opp av en større aktør ganske tidlig i prosessen, men motivasjonen bak å skape denne plattformen er så mye større enn pengene. Og den største verdien vi har akkurat nå er menneskene, den brede kompetansen og ressursene vi alle sitter på, sier Kastrati.

Selskapet jakter nå partnere, engasjerte medeiere og leverandører av ulike produkter og tjenester.

- Vi er nå i en fase der vi samler viktige personer som skal stå bak og drifte plattformen. Vi har allerede fått noen av de partnerne vi ønsket oss fra start, og er så glade for å dele denne visjonen sammen med dem, sier Kastrati.

Til opplysning: Donna Kastrati er fast spaltist og partner i AW Magazine. Vurdering om publisering er tatt uavhengig av dette, på bakgrunn av bred, folkelig interesse.